Az MBR (membrán bioreaktor) és az MBBR (mozgóágyas bioreaktor) és az FBBR (rögzített ágyú bioreaktor) összehasonlítása

Funkcionalitás:

MBR (membrán bioreaktor)
Összehasonlítva más biológiai folyamatokkal, mint például a rögzített ágyassal, az MBR eljárás rendkívül érzékeny, nem képes kezelni a túlterhelést, nagyon magas működési és karbantartási költségekkel jár. A membrán tisztításához vegyszerekre is szükség van. Az MBR (Membrán Bio Reaktor) üzem biológiai lebontást és fizikai elválasztást alkalmaz.

A nagyobb szennyeződések és a zsír eltávolítására szolgáló szűrőberendezés képezi az áramlás nagy részét, hogy megakadályozza a membrán elzáródását.

Az MBR rendszer (Membrán Bio Reaktor) egy olyan szűrőberendezés, amelynek ötször nagyobb a baktériumkoncentrációja a membránon belül, mint az FBBR és az MBBR rendszereknek. A membrán pórusátmérőjének méretétől függően akár a baktériumok is elválaszthatók a víztől. Ellentétes nyomásra van szükség a szennyvíz áramlásának a membránon keresztül, amely igen energiaigényes és költséges folyamat. Ezenkívül átmosás és csere is szükséges meghatározott időközönként. Ez a rendszer rendszeres szakmai karbantartást igényel.

Az MBR rendszernek egy eleven iszap tároló medencéje van. Az iszaptermelés tehát alacsonyabb, mint az FBBR-nél (rögzített ágyas bioreaktor) és az MBBR-nél (vegyes ágyas bioreaktor), és nincs szükség iszaptelepítésre, ami helytakarékos.

MBR folyamatábra:

MBBR (mozgóágyas bioreaktor)

Felszíni szűrés szükséges a szemcsésebb szennyvíz és zsírok eltávolítására, ahol csak a 3 mm-nél kisebb részecskék jutnak át. Ebben az esetben még a kézi átvizsgálás is elfogadható. Az MBR-rel (Membrán Bio Reaktor) ellentétben az MBBR (Vegyes ágyú bioreaktor) csak baktériumokat használ a szennyeződések lebontására.

Az MBBR rendszerek olyan részecskéket tartalmaznak (pl. UV-stabilizált polietilénből előállítva), melyekben baktériumok növekednek, és a szabadon mozgó részecskéknél biofilmet képeznek, így csökkentik a szennyeződéseket és az iszaptömeget. Az iszaptelepítésre a bioreaktor folyamata után a lamellás tisztítás jön. A pótalkatrészek olcsóbbak és tartósabbak, így az üzemeltetési költségek alacsonyabbak, mint az MBR (Membrán Bio Reaktor) esetén.

MBBR folyamatábra:

 

FBR (rögzített ágyú reaktor)

Az FBR rendszer hasonlóan működik, mint az MBBR (Mixed Bed Bio Reactor) azzal az egyetlen különbséggel, hogy az MBBR kisebb szemcseméretet használ, melyek szabadon mozognak a reaktorban. Míg az FBR rendszer rögzített ágyas (a szubsztrát UV-stabilizált anyagból készül polietilén), amelyen a biofilm réteg könnyebben fejlödik. Az FBR rendszer alacsonyabb O&M költségekkel rendelkezik, mint bármely más szennyvíztisztító eljárás.

Menu